Geforceerde koeling bouwen in een Ferm Concept 1500 lasapparaat

image0093De koeling van een Ferm Concept 1500 lasapparaat is een probleem. Als wat langer achter elkaar gelast wordt, dan schakelt de thermische beveiliging in en gaat dus het lasapparaat uit. Deze thermische schakelaar is op de secundaire winding van de transformator gemonteerd. Deze schakelaar moet er voor zorgen dat trafo niet in brand vliegt. Zeker bij het lassen van langere stukken met bijvoorbeeld 140A is de grens al snel bereikt.

Dit is een bekend probleem dat Ferm ook erkent. In duurdere lasapparaten zie je dan ook vaak dat deze uitgerust worden met een ventilator. Dergelijke ventilatoren zijn redelijk aan de prijs. Gezien de kostprijs en de verkoopprijs van deze lasapparaten die voor de hobby bedoeld zijn, is de verkoopprijs belangrijker dan de lastijd. Een begrijpelijke keuze.

Om dit probleem te voorkomen, heb ik vervolgens zelf een geforceerde koeling ingebouwd. Inmiddels heb ik begrepen dat ik niet de enige ben die een koeling heeft ingebouwd.

Als je de behuizing van de Concept 1500 openschroeft, ontdek je dat er genoeg ruimte is voor een ventilator. Je zou bijna beweren dat er ooit in het ontwerp al rekening mee is gehouden.

Zelf heb ik een Etri koelventilator genomen met de volgende specificaties:

 http://www.etrinet.com/pdf/148VE_VK_VP.pdf

Size 172 x 150 x 38 mm
Voltage 208-240 V
Frequency 50 Hz
Airflow 100 liter/s
Power 35W
Noise level 53 dB(A)

Met behulp van 2 popnagels zit de ventilator vast aan het koelrooster. De luchtstroom is van buiten naar binnen. De koelopeningen in de zijkant en de onderkant/voorkant van de kast zorgen voor de uitstroom van de (warme) lucht.

    

 
 
 
 
 
 

 

De ventilator is direct aangesloten op de 220V van de schakelaar, waardoor de ventilator altijd draait als het lasapparaat aanstaat.

Het resultaat is perfect. Zelfs bij het langdurig lassen met 3.25 mm elektrodes met de maximale lasstroom van 140A, is de thermische beveiliging nooit meer ingeschakeld geweest.

Link naar Ferm:
 
http://www.ferm.nl

Fabrikant ventilator:
 http://www.etrinet.com

Advertisements

Tags: ,

One Response to “Geforceerde koeling bouwen in een Ferm Concept 1500 lasapparaat”

  1. kees Says:

    Ook ik heb een axiaal ventilator 120x120x38 ingebouwd. Ik ken het lasapparaat niet meer terug. Stabiel en de thermische beveiliging valt echt niet meer in.
    Er is ruimte genoeg achter de trafo om de ventilator in te bouwen.
    Nu ben ik zeer tevreden over de concept 1500 die ik eerst vervloekte en die op de nominatie stond om bij het oud ijzer te belanden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: